Fortælling/foredrag

En fabelagtig fortæller

Søndags Politikken,  Niels Stensgaard, skriver om Brita Haugen:

"En fabelagtig fortæller er hun. En formidler af den mundtlige tradition, hvor sproget igen bliver kød og blod. Med sin fortælling gør hun atter den fælles historie til fælles ejendom. Som de gamle nordiske skjalde gjorde det, har hun i årevis rejst rundt i Skandinavien som fortæller og danser. Højskoler, kirker, folkeskoler, gymnasier, forsamlingshuse og  i forbindelse med kurser, overalt har hun trukket fortiden frem og gjort den levende. Brita Haugens personlighed er stærk, og hun kombinerer den med et dybt kendskab til myten og menneskesindet." 

 

"Al fortælling bør begynde med mytefortælling" citat Platon

Jeg fortæller bl.a. og meget gerne myter, der hører til de historier, der særlig har været med til at forme det europæiske og nordiske menneske og dets værdier. Derudover genfortæller jeg romaner og for børn fortæller jeg eventyr og Bibelhistorie, det sidste helst i kirken og i forbindelse med jul, påske, pinse.

Kontakt mig for nærmere information og aftaler.
Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. / telefon: 2325 7838

Myter

 • Fra Sumer: "Inanna og den mørke søster"
  Myten, der kan spores tilbage til 7.000 år f.Kr er den gamle sumeriske Inanna-myte, der har fascineret mennesker til alle tider, som en dugfrisk, aktuel historie.
  Senest er de gamle lertavler blevet oversat af Susanne Brøgger.
  Sumerernes rige var landet mellem floderne Eufrat og Tigris det nuværende Irak. Her lå det Paradis som blev udgangspunkt for hele vor kultur, med de tre store religioner: Jødedom, Kristendom og Islam.

  Inanna var gudinde over himmel og jord. Hendes templer fandtes overalt i det sumeriske rige.
  Jeg fortæller myten, sætter den ind i en historisk og aktuel sammenhæng.
  Historien om Inanna rummer forbavsende megen visdom om det at være menneske.
 • Fra Ægypten: Myten om Issi, Osiris og Horusbarnet
 • Fra den græske mytologi: Demeter, moder jord og hendes datter Kore
 • Fra den græske mytologi: Penelopes Stemme
  Fortælleaftenen bygger på min bog "Penelopes Stemme - Min krigs Odyssé og min hjemfart er nært forbundet med hans"
  En odysse, er en rejse, den mest indlysende, arketypiske metafor for livet her på jorden.
  Fortællingen følger Odysseus på hans klassiske rejse sådan som Homer beretter den.
  Tyve år var han på rejse, før han endelig fandt hjem. Mange har brugt længere tid end han. Nogen fandt aldrig vejen hjem.
  Først er Odysseus ti år blandt mænd i den Trojanske krig. Den tiårige hjemrejse der følger bliver et symbolsk udtryk for bevidstgørelse af og forsoning med det kvindelige indtil han endelig kommer til sin hjemø Itaka og kan mødes med Penelope, der har ventet ham i alle år.
  Men hvad skete der med Penelope, mens hun ventede?
  Var hun også på rejse, en indre mens han for derude?
  Fortællingen inkluderer Penelope på en ny og underfundig måde i Brita Haugens beretning og tydning af Homers gamle tekst og dens visdom.
 • Fra det nordiske: Vølvens Stemme
  Fortælleaftenen bygger på min bog "Vølvens Stemme - den nordiske grundfortælling".
  I mytens billedsprog beretter grundfortællingen om folkets erfaringer med de store livstemaer fra fødsel til død. Med afsæt i fortælling fra den nordiske myteverden belyses vore forfædres forhold til naturen, til livet, til undergang og død. Deres etik. Deres håb.
  N.F.S Grundvig anså ethvert folkes grundmyter for at være det vækstlag, de spørgsmål og den længsel, hvorpå Kristus var svar og opfyldelse.
  Det fortællende foredrag er også velegnet til en konfirmand - forældre aften med samtale. Det er min erfaring at konfirmanderne også gerne vil spørge og deltage.
 • Kristen:Poetisk teolog: Det guddommelige bar og det genrejste menneske

Romaner

 • "Sibyllen" af Per Lagerkvist
  Forestillingen er et samarbejde mellem Brita Haugen og fløjtenisten Charlotte Norholt, en af den unge musikscenes store talenter. Forestillingen er opbygget frit efter den svenske nobelpristager Per Lagerkvists roman med samme navn.
 • "Dinas bog", "Lykkens søn" og "Karnas arv" af Herbjørg Wassmoe kombineret med fortælling/foredrag.
 • "Historien" af Elsa Morante
 • "Skam" af Karin Alvtegen

 

Frøbels Allé 2 4.tv, 2000 Frederiksberg
Telefon: 2325 7838, E-mail: mail@britahaugen.dk

Brita Haugens blomst

Copyright © 2017. All Rights Reserved.